Tuin ontwerp Mart

5x tips voor een perfect gazon

Met de eerste aantal warmte lentedagen achter de rug is het voorjaar nu echt begonnen. Vanaf heden willen we weer zoveel mogelijk genieten van de zonnestralen in de tuin en op het gazon. Een strak en verzorgd gazon leent zich prima als speelplek voor kinderen, maar is ook de plek om bij mooi weer te genieten van het zonnetje. Toch merken sommige mensen dat het gazon bij de buren groener is. Om ervoor te zorgen dat uw gazon gaat stralen dit voorjaar hebben we 5 handige tips op een rijtje gezet.

1.    Maai regelmatig uw gazon

Om een perfect gazon te creëren adviseren we om regelmatig uw gazon te maaien. Door steeds slechts een klein stuk van uw gazon te maaien groeit uw gazon mooier. U kunt als vuistregel het volgende aanhouden: maai nooit meer dan 1/3 van de graslengte af. Als u van plan bent om uw gras te maaien dan kunt u dit het beste doen aan het einde van de dag. De temperatuur is dat iets afgekoeld, waardoor het eenvoudiger wordt om het gazon te maaien. Gebruik hiervoor altijd scherpe messen en de juiste maaimachine.

2.    Geef uw gazon voldoende water

Zeker bij aanhoudende droogte is het zeer belangrijk dat u uw gazon regelmatig en voldoende water geeft. Het is beter om uw gazon veel water te geven in plaats van telkens een kleine hoeveelheid. Door uw gazon voldoende water te geven kan het water helemaal tot diep in de bodem doordringen en zo ook de uiterste puntjes van de wortels voorzien van vocht. Geeft u uw gazon dagelijks maar een beetje water? Dan bereikt u het tegenovergestelde en wordt uw gazon juist nog kwetsbaarder voor droogte. Voor optimale gezondheid raden we het aan om ’s morgens vroeg uw gazon te bewateren, de bodem zal het water op dit tijdstip beter opnemen.

3.    Onkruidbestrijding is belangrijk

Uw gazon is pas in topconditie wanneer er geen onkruid te vinden is. Helaas komt onkruid in vrijwel iedere tuin of gazon voor en zult u maatregelen moeten treffen om onkruid geen ruimte tot verdere verspreiding te geven. Dit kunt u doen door gezonde, en vooral dichte, grasmatten aan te schaffen. En bij ontdekking van onkruid is het zaak om snel te handelen, het onkruid te verwijderen en goed uw gazon blijven maaien, voeden en bewateren. Dit lost al veel problemen op!

4.    Kies de juiste voeding

Net zoals andere beplanting in uw tuin is het belangrijk om ook uw gazon af en toe de juiste voeding te geven. Hierdoor verkeert uw gazon in gezonde staat en is deze sterk genoeg om al het maaiwerk te doorstaan. Van april tot augustus adviseren we uw gazon ongeveer 3 keer voeding te geven. Doe dit niet meer na deze periode, het gazon moet in winterrust komen. Gebruik bij voorkeur organische voeding geschikt voor gras. Daarnaast kunt u ook nog kalk strooien of een laagje compost strooien over uw gazon. Compost zorgt ervoor dat uw gras gezonder en weerbaarder wordt.

5.    Koop de juiste grassoort

Het is belangrijk om te weten dat de grassoort past bij de functie in de tuin. Heeft u kleine kinderen die graag spelen in het gras? Dan zijn hiervoor speciale speelgazonnen voor ontwikkeld. Bovendien zijn er ook siergazonnen of een gazon die bestand is tegen veel schaduw. Door vooraf te bepalen wat het doel wordt van het gras kunt u de meest geschikte grasmatten kopen.

Hulp nodig bij het onderhouden van uw gazon?

Abrahams Hoveniers biedt een totaaloplossing voor het onderhouden van uw tuin. Zo kunnen wij ook uw gazon in topconditie houden en geniet u van een prachtig onderhouden tuin. Zo houden wij rekening met uw wensen en stemmen het onderhoud af op het gebruik en de gebruikers van de tuin. Interesse? Voor meer informatie kunt u direct contact met ons opnemen of plan direct een gratis adviesgesprek in!