Sempergreen_Sedumdak

Alles dat u moet weten over sedummatten

Sedummatten zijn de perfecte manier om een grijze omgeving te vergroenen. Daarnaast verlengen ze de levensduur van uw dak en isoleren ze uw huis. Met de voorgekweekte sedummat van Abrahams Hoveniers heeft u in een mum van tijd een groen dak. Let op de volgende punten.

Soorten sedummatten

De basissamenstelling van een sedummat bestaat uit tien tot twaalf soorten planten, dit zijn voornamelijk vetplanten. Als u wilt, voegen we hier andere componenten aan toe. Voor een bloemrijk geheel gebruiken we bijvoorbeeld kruidenmengsels, maar we kunnen ook kleurrijke grassen toevoegen, zoals blauw schapengras. Wilt u vooral graag meer dieren in de tuin? De bees and butterflies trekt met zijn nectarplanten vlinders en bijen en heeft bloeiperiodes van het vroege voorjaar tot het late najaar.

Voorgekweekte sedummatten

Abrahams Hoveniers werkt vooral met voorgekweekte sedummatten, in plaats van met losse plantjes. Qua kwaliteit is er geen verschil, qua gemak wel. De nazorg is minimaal en onkruid krijgt nagenoeg geen kans op de dichtbegroeide mat. Als u met losse plantjes werkt, zult u de eerste tijd het dak op moeten. Want behalve de zaadjes van de door u gekozen plantjes kan er uiteraard ook onkruidzaad in de mat waaien. De aanschaf van losse planten lijkt goedkoper, maar is duur in de eerste groeifase.

Onze sedummatten worden gemaakt op basis van een onderlaag van kokosvezel. Dit stevige materiaal is bestand tegen alle weersinvloeden en heeft als voordeel dat de planten goed kunnen wortelen. Een bijkomend voordeel is dat de mat door de stevige onderlaag gemakkelijk te transporteren is van de kweker naar uw huis.

De gemeente Tilburg subsidieert groendaken. Zo vergoeden zij tot wel 50 procent van de aanschafkosten.

Gewicht sedumdak

Op vrijwel elk dak is het mogelijk om sedummatten te plaatsen, zelfs bij daken met hoeken van 45 graden. Uiteraard is het wel belangrijk dat uw dak voldoende draagkracht heeft. U kunt dit vinden in de constructieberekening in de bouwtekeningen. Het verzadigde gewicht van het lichtste sedumdak begint vanaf vijftig kilo per vierkante meter, maar loopt als snel op tot tachtig kilo. Uiteraard adviseren wij u graag hierover.

Groendak onderhoud

Voor het onderhoud hoeft u een sedumdak niet te laten. Afhankelijk van uw keuze moeten de sedummatten één tot drie keer per jaar bemest worden en een verdwaald onkruidplantje verwijderen. Alleen in hele droge periodes zult u misschien een keer moeten water geven. That’s it. De groene dakbedekking dient juist als waterberging en zuigt al het regenwater als een spons op. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de straat voor uw huis minder snel blank staat.

Abrahams Hoveniers bekijkt essentiële zaken als de dakconstructie en hemelwaterafvoer en maakt een offerte op maat.

Neem contact op