Onderhoud uw vijver en maak hem winterklaar

Onderhoud uw vijver en maak hem winterklaar

Als water- en moerasplanten afsterven, kunt u ze eenvoudig wegknippen. Dan ziet uw vijver er weer verzorgd uit. Met een snoeischaar knipt u de afgestorven delen het best net op de grens van het wateroppervlakte af.

Voorkom bladval in uw vijver

Bladval in de vijver voorkomt  u op twee manieren. Een vijvernet is de goedkoopste oplossing, maar niet de mooiste. Een skimmer is de gebruiksvriendelijkste optie. Deze drijvende stofzuiger zuigt water aan op het wateroppervlakte waardoor hij drijvende blaadjes opslorpt. U heeft alleen een stroompunt bij de vijver nodig. Schaf een formaat aan dat bij uw type vijver past. Wij verkopen rvs en plastic skimmers van het merk Oase.

Bereid de vijver voor op vrieskou

Een zuurstofpomp in uw vijver voorkomt dat hij dichtvriest. Dat is voor uw vissen beter, omdat ze dan nog naar het oppervlakte kunnen zwemmen. Verwar de pomp niet met een vijverfilter: die gebruikt u het hele jaar en pompt water rond en houdt de vijver schoon. Een zuurstofpomp of beluchtingsset zorgt voor luchtbelletjes in het water, die bevriezing voorkomen. Haal de zuurstofpomp vast in huis, plaats hem als het vriest en haal hem er weer uit in het voorjaar.

Controleer de waterwaardes

Door de waterwaardes te controleren, krijgt u de hardheid van het water op orde. Na lange regenperiodes wordt het water te zacht. Voeg dan kalk toe om het op peil te krijgen. Zo voorkomt u bijvoorbeeld problemen met algen. Goede waardes voor vijverwater zijn GH-waarde (calcium en magnesium) van minstens 10 en een KH-waarde (carbonaathardheid) van minstens 6. In onze winkel vindt u middelen waarmee u de vijver test en zuivert.

Geef oeverbeplanting een opknapbeurt

Helofyten zijn moerasplanten die een uitstekende overgang tussen de vijver en de oever vormen. Dit komt doordat ze boven het water uitstijgen. Knip de afgestorven delen van de helofyten en andere oeverbeplanting. Ruim tegelijkertijd ook het ingewaaide blad mee op. Zo krijgt de rand van uw vijver een opknapbeurt voordat de winter zijn intrede doet.

Checklist vijveronderhoud om de winter door te komen:

  • Snoei de afgestorven water- en moerasplanten
  • Voorkom bladval in uw vijver
  • Bereid de vijver voor op vrieskou
  • Controleer de waterwaardes
  • Geef oeverbeplanting een opknapbeurt

Abrahams Hoveniers heeft alles in huis voor vijveronderhoud. Met deze checklist maakt u elke waterpartij winterklaar.

Neem contact op