Tuin van het klooster in breda

Geurende planten in de tuin

Wie geniet nu niet van een tuin vol geurende planten. Het genieten van prachtig bloeiende planten krijgt immers een extra dimensie als deze heerlijk ruiken. Daarnaast zullen een groot aantal zoemende bijen en fladderende vlinders graag gebruik maken van deze “gastvrijheid” en voor veel leven en dynamiek in de tuin zorgen. Als u een overwogen “plantenkeuze” maakt, kunt u het gehele jaar door genieten van de geurende planten in de tuin. 

Heerlijk frisse buitenlucht

Niets is lekkerder dan zo lang mogelijk kunnen genieten van de frisse buitenlucht. Deze buitenlucht kan immers heerlijk ruiken. Er zijn immers planten die een heerlijke geur afgeven (in sommige gevallen na aanraking) en overdag een fijne zoete walm verspreiden. Daarnaast zijn er ook veel struiken die je vaak in de avond in een heerlijk parfum hullen. Daarnaast kunnen ook kruiden (zoals basilicum, munt en citroenblad) u verwennen met een heerlijke geur.

Voorbeelden geurende beplanting

Zoals al aangegeven is het mogelijk om het gehele jaar door te genieten van heerlijk geurende planten. Veel vaste planten bloeien in het voorjaar en blijven tot diep in de zomer doorbloeien. Om een bekend voorbeeld te geven: de Choisya Ternata (beter bekend als de Mexicaanse Oranjebloesem) is een bladhoudende struik die in de maanden mei en juni een echte aandachtstrekker zal zijn door de heerlijk geurende, zuiver witte bloempjes. Als deze struik na de bloei wordt gesnoeid, zal er een tweede boei plaatsvinden in de nazomer. Ook het glanzende, diep ingesneden, donkergroene blad heeft een kruidige citroengeur. 

De Lavendel is in alle opzichten een echte klassieker. De Lavandula angustifolia heeft niet alleen een mooie uitstraling maar heeft ook een karakteristieke geur. Niet alleen de bloemen ruiken heerlijk maar ook de grijze bladeren ruiken heel het jaar door naar de Provence.  

Andere bekende voorbeelden van geurende beplanting zijn de dwergsering, Toscaanse Jasmijn, kamperfoelie en de boerenjasmijn. De winterlinde of kleinbladige linde zijn voorbeelden van heerlijk geurende bomen.

Persoonlijk advies bij het opstellen van een beplantingsplan

De keuze welke geurende planten het beste passen in uw tuin hangt af van een aantal factoren. Hierbij kan gedacht worden aan de karakteristieke eigenschappen van zowel de bodem (zoals de doorlatendheid en de zuurgraad) als de beplanting zelf. Daarnaast moet er onder andere gekeken worden naar de invloeden van het zonlicht. De hoveniers van Abrahams Hoveniers kunnen u persoonlijk adviseren over het opstellen van een beplantingsplan en ervoor zorgdragen dat u het gehele jaar kunt genieten van heerlijk geurende planten in de tuin. Wij creëren de sfeer en harmonie die bij u past.