Keramische tegels in de tuin

Waar keramische tegels voorheen alleen binnenshuis gebruikt werden, zien we ze nu steeds vaker terug in de tuin. De buitenvariant is wat dikker, robuust en onderhoudsvriendelijk. Het hard gebakken kleiproduct is verkrijgbaar in alle soorten prints en afwerkingen en vormt een mooi alternatief voor natuursteen.

Keramisch versus natuursteen

Hoewel natuursteen een plaatje is om te zien, vallen de producteigenschappen buiten nogal tegen. De steen is vorstgevoelig, krast snel en blijft niet op kleur. Daarnaast is de prijs enorm gestegen door de toenemende vraag. Keramische tegels zijn een prima alternatief voor natuursteen. Ze hebben een flink aantal eigenschappen die buiten goed van pas komen. De tegels zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende prints waarmee u natuursteen na kunt bootsen.

Een keramische tegelvloer kan te steriel ogen. Dit is op te lossen door bijvoorbeeld terrassen van keramische tegels af te wisselen met paden met een klinker. Jasper Klessens, werkvoorbereider bij Abrahams Hoveniers

De kosten van keramische tegels

Waar de enorme vraag er bij natuursteen voor zorgde dat de prijs steeg, zorgde hij er bij keramische tegels juist voor dat de prijs de afgelopen jaren flink daalde. Het product kost gemiddeld rond de 45 euro per vierkante meter. Omdat de tegels worden verwerkt in een cementbed is de legprijs wel hoger dan die van natuursteen. Daartegenover staat dat het een eenmalige investering is: de tegels gaan een leven lang mee.

Abrahams Hoveniers legt keramische tegels altijd in een cementbed. Dit om te voorkomen dat de relatief dunne tegel gaat schuiven. Het voordeel van deze legwijze is bovendien dat je een voegmortel kunt gebruiken. Hierdoor blijft uw stoep volledig onkruidvrij. Jasper Klessens, werkvoorbereider bij Abrahams Hoveniers

Fotocredits: MBI