Echt gras

Kunstgras of echt gras? De kenmerken van natuurgras

Een prachtig groen gazon nodigt uit als speelplaats of plek om te ontspannen in het zonnetje. Het is een rustpunt in uw tuin en belangrijk voor de hele uitstraling. Gaat u bij het aanleggen van een nieuwe tuin voor kunstgras of echt gras? Wij zetten de voor- en nadelen van natuurgras voor u op een rijtje.

Een ouderwetse grasmat

Het allergrootste voordeel van echt gras is misschien wel de natuurlijke charme die er vanaf spat. Denk aan de heerlijke geur na het maaien of ’s ochtends wanneer de dauwdruppels er nog op hangen. Als u kiest voor een natuurlijk gazon, is het belangrijk uzelf te bedenken wat voor soort grasmat u wilt. Een strak groen biljartlaken of mogen er gerust wat bloemetjes en klavers door het gras heen piepen? De laatste soort is een stuk gemakkelijker bij te houden. Het heeft minder maaibeurten nodig en droogt niet zo snel uit in de zomer. Daarnaast zorgen de inheemse soorten voor een grotere biodiversiteit in uw tuin.

Groene vingers

Werkt u in de tuin voor ontspanning? Dan is een echte grasmat zeker wat voor u. Een gazon vereist namelijk wel wat onderhoud, zoals sproeien, maaien en bemesten. Houd ook rekening met de ligging van uw tuin, want gras heeft zon nodig. Zo voorkomt u dat er zich mos en onkruid nestelt. Ligt uw tuin niet gunstig of heeft u geen zin in de terugkerende verzorging? Wellicht is de keuze tussen kunstgras of echt gras dan gemakkelijk. Kunstgras is namelijk onderhoudsvrij.

Milieuvriendelijk

Als u begaan bent met de natuur, ligt het voor de hand dat echt gras het meest milieuvriendelijke alternatief is. Met kunstgras haalt u een stukje leven uit uw tuin, dat er anders wel zou zijn. U zult de molshopen en wormen wellicht niet missen, maar een konijntje of vogeltje zal zich ook niet nestelen op kunstgras. Een natuurlijk gazon dient daarnaast als uitstekende waterafvoer voor uw tuin en absorbeert hitte. Kunstgras kan in de zomer behoorlijk warm worden.

Voordelen echt gras

Echt gras produceert behoorlijk wat zuurstof,
Natuurgras absorbeert warmte,
Normaal gras is goedkoper in aanschaf,
Echt gras is milieuvriendelijker dan kunstgras,
Een natuurlijk gazon veroorzaakt geen brandplekken wanneer uw kinderen slidings maken tijdens een potje voetbal.

Nadelen natuurgras

U bent gebonden aan regelmatig onderhoud, zoals zaaien, maaien en bemesten,
De tuin moet op een gunstige plek liggen,
Echt gras is niet jaarrond groen.

Twijfelt u nog?

Abrahams Hoveniers helpt u graag bij de keuze voor kunstgras of echt gras. Volgende week zetten we alle voor- en nadelen van een kunstgrasmat voor u op een rij. Kunt u niet wachten tot het volgende bericht? Neem dan gerust contact met ons op.