Maak uw jonge tuin zomerklaar met deze handige tips
U heeft vlak voor de warme zomermaanden een tuin laten aanleggen, waar u nu volop van geniet. Maar waar u juist gelukkig wordt van de vele zonuren, krijgt de jonge begroeiing bij hoge temperaturen en weinig neerslag een hoop te verduren. Met deze tips maakt u een jonge tuin zomerklaar en voorkomt u dat de hete en droge maanden funest worden voor uw vatbare tuin.
Schiet de jonge planten te hulp met bemesting
Jonge planten kunnen een hoop aansturing gebruiken bij het groeien, zeker in de warme periodes wanneer zij weinig vocht tot zich krijgen. Mest in de zomermaanden daarom extra bij. Met bemesting blijft u een armetierig gewas voor en voorkomt u dat ziektes vat krijgen op de planten. Wanneer een plant te weinig bemest wordt, ontstaan er vaker schimmels en groeistoringen. Als de plant niet voldoende voedingsstoffen krijgt, sterft deze. Voorkom dit door om de twee maanden de tuin drie tot vier keer licht te bemesten.
Tip: Vergeet bij het bemesten vooral de planten in pot niet. Omdat deze planten hun voedingsstoffen uit een beperkt gebied moeten halen, kunnen deze wel wat hulp gebruiken.
Sproei uw tuin zomerklaar
Voldoende vocht is van levensbelang voor jonge planten. Sproei dus meer dan dat er verdampt. Houd de weerberichten in de gaten of meet de grondvochtigheid. Daarnaast geeft de stand van het blad ook aan wanneer de plant vochttekort heeft. Een opgekruld blad duidt op uitdroging. Het is bij hoge temperaturen noodzakelijk om de tuin om de dag of zelfs elke dag te sproeien. Richt u hierbij niet alleen op de wortels, maar geef de planten een douche. De bladeren nemen namelijk ook veel water op.
Houd uw grasmat groen
Het is de ergernis van elke tuinbezitter: een kaal, verdord gazon. Voorkom dit door een jong gazon veel water te geven. Elke week zo’n tien millimeter per vierkante meter, voor graszoden geldt zelfs de dubbele hoeveelheid. De wortels zoeken dan naar water en groeien verder de aarde in. Dit maakt het gazon sterk en zorgt dat het gemakkelijker droge periodes ontstaat. Gebruik een maatemmer of meet de vochtspanning in de grond met een tensiometer.
Eerste hulp bij kale plekken: Hark de plek eerst los, strooi het gazonzaad erop, hark de plek weer in en maak de grond goed vochtig. Hierdoor is uw gazon snel weer een strak geheel.
Een zet in de goede richting
Kan uw jonge tuin nog wel wat nieuwe, kleurrijke planten gebruiken? Abrahams Hoveniers biedt een breed scala aan planten die u ook prima in de zomermaanden kunt planten. Zet het gewas in een emmer vol water, zodat de wortels zichzelf vol trekken met vocht. Maak een plantgat en zorg dat deze goed vochtig is: besproei de plek al twee dagen voor de planting. Zo bloeien die prachtige rozen of dalias het beste tijdens het warme zomerweer.
Wanneer de temperatuur boven de dertig graden kruipt en de luchtvochtigheid beneden de dertig graden zakt, vindt er bladverbranding plaats. Dit is een hinderlijk verschijnsel dat bloeiende borders omtovert in dorre plantenresten. Voorkom dit door ‘s avonds en ‘s nachts veel te sproeien. Geeft daarnaast de planten overdag een flinke douche.
Abrahams Hoveniers maakt uw tuin zomerklaar, zodat deze de warme maanden geheid overleeft. Neem contact met ons op.