Jan Abrahams - Yvon en Hans

Na achttien jaar geeft Yvon het stokje door aan Hans

Achttien jaar lang was Yvon van der Vliet een van de vaste gezichten van Abrahams Hoveniers. Vanaf eind februari gaat ze een nieuwe uitdaging aan bij zorgboerderij De Laarhoeve in Diessen. Met mooie herinneringen aan haar tijd bij Abrahams in gedachte,  geeft zij het stokje door aan Hans van Heijst. Een terugblik èn een vooruitblik op hun looptijd bij Abrahams Hoveniers.

Yvon blikt terug

Vanaf jongs af aan wist Yvon al dat ze later ‘iets met groen’ ging doen. De moestuin van haar opa en oma was dan ook het beginpunt van haar huidige carrière. Toen haar ouders ook nog een groot stuk grond kochten, kon de destijds twaalfjarige Yvon haar geluk niet op. Nu, 37 jaar later, is zij in haar vrije tijd nog altijd regelmatig te vinden op datzelfde stuk grond.

De vier dagen per week die Yvonne bij Abrahams Hoveniers werkt, regelt zij alles op het gebied van de in- en verkoop van planten, het op orde houden van de kas en het bijhouden van de modeltuinen. Verstand van bloemen en planten, contact onderhouden met klanten en het gereedmaken van bestellingen: Yvon kan het als geen ander.

Aan het werk met een kameraad

Yvon: “Toen ik stopte bij mijn vorige werknemer, ook een hoveniersbedrijf met tuincentrum, benaderde Jan mij voor een baan. We hadden veel gemeenschappelijke vrienden en gingen wel eens met zijn allen op stap. Ik vond Jan een aardige vent, dus die baan zag ik wel zitten. Vooral omdat ik destijds geen nieuwe baan in deze sector kon vinden en daarom als nood bij de postbezorging werkte. Daar vond ik niks aan, dat was echt een bijna- doodervaring. Ik ben veel beter op mijn plek bij een klein familiebedrijf, want ik houd enorm van de korte lijntjes.”

“Om tien uur drinken we koffie en verschillende klanten drinken altijd gezellig een bakje mee. Dat is heel normaal hier. Het contact met de klanten en collega’s was fantastisch en ga ik het meest van allemaal missen.” – Yvon van der Vliet

Groei en verandering

Yvon begon met veel enthousiasme bij Abrahams Hoveniers, waar persoonlijk contact met de klant centraal staat. De hectiek en drukte maakte haar al meteen een onmisbare schakel binnen het bedrijf. “Jan en ik deden eigenlijk alles samen. Waar overdag geen tijd voor was, bespraken we ‘s avonds samen in de kantine. Het bedrijf is erg gegroeid en veranderd, wat enorm leuk is om mee te hebben gemaakt.”

Kopje koffie met de klant

In de achttien jaar bij Abrahams Hoveniers was Yvon overal te vinden. In de morgen opent ze de zaak en zet ze direct de radio aan. Tot tien uur ‘s ochtends zit Yvon achter haar bureau, maar daarna is het gedaan met het kantoorwerk. “Dan kan ik lekker naar buiten, onderhoud ik het tuincentrum en zet ik bestellingen klaar.”

Hans blikt vooruit

“Per 1 maart neem ik het stokje over van Yvon”, vertelt Hans van Heijst goedlachs. “Via een vriend van mij in Biest-Houtakker kreeg ik te horen dat Abrahams Hoveniers iemand zocht voor de functie van Yvon. Ik beleef ontzettend veel plezier aan werken met planten, praten met klanten en werken met groen, dus besloot ik contact op te nemen met Jan Abrahams. Ik heb heel veel zin om te laten zien wat ik kan.”

Jarenlange ervaring

Als ‘jong menneke‘ begon de 59-jarige Hans al met aardbeien plukken bij vaders tuinderij. Daarna volgt een rijke carrière in de agrarische sector. Na zijn studie werkt Hans jaren bij een hoveniersbedrijf, om niet veel later de groentespeciaalzaak over te nemen van zijn vader. “We specialiseerden ons in bramen, frambozen en later ook in groenten. Wij hadden een eigen kwekerij en deden alles zelf, van inkoop tot advies.”

“Van veel werken word je moe, maar niet als je doet wat je leuk vindt.”

Cursussen op agrarische scholen

Tussen al deze bezigheden door gaf Hans ruim tien jaar lang cursussen op agrarische scholen. Hier bracht hij de fijne kneepjes van het vak over op de nieuwe generaties. “Ik gaf cursussen hovenieren op locatie en les op verschillende scholen. Ik vind het heel leuk om mensen te enthousiasmeren over dit vakgebied. Dat zal u vast merken in het tuincentrum als ik u adviseer.”

Hans van Heijst: ‘Doen wat je leuk vindt’

Hans’ ruime ervaring in de agrarische sector maakt hem een waardige vervanger voor Yvon. “Ik zeg altijd: van veel werken word je moe, maar niet als je doet wat je leuk vindt. Bij Abrahams Hoveniers ga ik me vier dagen per week bezighouden met het tuincentrum. Denk aan de in- en verkoop van planten, tuinproducten klaarzetten, contact houden met klanten en ze voorzien van het beste advies. Ik verheug me erop iedereen te ontmoeten. De koffie staat klaar!”