Zwemvijver - Lounge

Een natuurlijke zwemvijver aanleggen: waar op letten?

Met een zwemvijver geniet je van een natuurlijke sfeer en een duurzaam alternatief op het zwembad. Perfect voor in een mooie landelijke omgeving waar natuur en tuin naadloos in elkaar overlopen of om een rustpunt te creëren in een moderne, strakke tuin. Abrahams Hoveniers heeft een passie voor het gezamenlijk bedenken en realiseren van natuurlijke zwemvijvers, zie ook onze meest recente zwemvijvers.

Twee gedeeltes

Een zwemvijver bestaat altijd uit een zwem- en plantengedeelte. Het zwemgedeelte is voorzien van een trapje, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot het water. Bovendien is de ondergrond overal even diep. Zo wordt het zwemoppervlak optimaal benut en zijn er geen gedeeltes waar je niet kunt zwemmen. Het plantengedeelte is een afgescheiden stuk. Hier staan alle planten die jouw zwemvijver niet alleen schoon houden, maar hem ook zijn natuurlijke look geven.

Strakke of natuurlijke vorm

Zwemvijvers zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: strak en natuurlijk. De constructie bestaat altijd uit een vloer van gewapend beton, waarop betonblokken worden gemetseld. Stel je bij een strakke vijver een moderne bak voor met geometrische vormen. Perfect voor in een moderne tuin en zeer geschikt voor kleinere modellen. Daarnaast kunnen wij ook een natuurlijke zwemvijver aanleggen. Deze bestaat uit dezelfde strakke bak, maar wordt omringd door een natuurlijke schil met speciale planten.

Maatwerk dat geschikt is voor elke tuin

Of je nou een tuin van parkachtig formaat of een kleine stadstuin hebt, een zwemvijver kan overal. Kleine bassins functioneren prima als verkoelingsbad voor bijvoorbeeld naast de sauna en bevatten vaak een bankje om lekker plaats te nemen. Grote baden zijn heerlijk om baantjes in te trekken en vaak voorzien van een aanloopsteiger om vanaf te springen.

Het aanleggen van een kleine zwemvijver duurt twee tot drie weken. Een groot model neemt gemiddeld drie tot vier weken in beslag.

Onderhoudsarm alternatief

Een natuurlijke zwemvijver aanleggen is een goed idee wanneer je kiest voor zo min mogelijk onderhoud. Controleer eens in de zoveel maanden de hardheid en pH-waarde van het water en je bent klaar. De planten in de helofytenfilter doen de rest voor je. De combinatie van lavakorrels en helofytenbeplanting zuivert de zwemvijver automatisch. Wil je daarnaast geen last hebben van beestjes of larven? Sommige mensen kiezen ervoor om een zonnebaarsje uit te zetten. Deze vissen eten dit soort beestjes op, maar je moet niet bang zijn om er tussen te zwemmen.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen goedkoper

Het aanleggen van een natuurlijke zwemvijver is goedkoper dan een regulier zwembad, omdat we geen ingewikkelde zuiveringsinstallatie hoeven te maken. De planten knappen dit werkje op. Daarnaast is ook het onderhoud een stuk minder kostbaar. Je hoeft geen chloor te verversen, filters te vervangen en de vijver hoeft niet winterklaar gemaakt te worden. Bovendien zijn er geen stookkosten, want je kunt een zwemvijver niet verwarmen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin?

Bel of mail voor een gratis adviesgesprek