Deze boerderij in Haghorst is een twee-onder-een-kapwoning. Doordat op het kavel een nieuwe schuur werd gebouwd, moest de hele tuin op de schop. Alleen de parasolboom met het zitje bleef bewaard uit de vorige tuin. Het resultaat is een prachtige boerderijtuin die past bij de omgeving van het huis met een mix van authentieke en moderne elementen.
Eenvoudig en rustig
Bij het tuinontwerp hielden we rekening met hoe oorspronkelijke boerderijtuinen ontstonden. Van oudsher was er namelijk gevarieerde beplanting bij boerenwoningen. De tuinen werden met de jaren volwassen doordat er steeds weer een stekje bij kwam dat men kreeg van buren en familie. Hierdoor hadden de boerderijtuinen een kleurrijk en levendig karakter.
“De Salvia geeft een mooi paars accent aan de boerderijtuin”
Harm van Overbeek – Abrahams Hoveniers
Werken met de omgeving
De lelijke, oude schuur van de boeren steekt een stuk in de tuin. Omdat dit niets doet voor de totale sfeer van de boerderijtuin besloten wij de gevel te bedekken met een klimhortensia. De komende jaren zal de tuin enorm veranderen, waardoor de bewoners elk jaar tegen een ander plaatje aankijken. De vaste planten en haagjes zullen voller worden en met de jaren uitgroeien tot een volwassen tuin.
“De gevarieerde beplanting in de boerderijtuin heeft elk seizoen wat te bieden. Het gras verkleurt prachtig in het najaar en de paarse Salvia bloeit juist op in het voorjaar.”
Harm van Overbeek – Abrahams Hoveniers
Klassieke elementen
De klassieke vierkante vormen passen bij het karakter van een boerderijtuin. Rondom de boerderijen vonden we vroeger vaak taxus- en buxushagen met kruiden of vaste planten in het midden. Dit hebben we terug proberen te brengen in de huidige tuin. Hoewel de bestrating authentiek lijkt, gebruikten we een nieuw gebakken klinker in dikformaat. De moderne tegels accentueren het terras.
“De nieuw gebakken klinkers gingen eerst door een trommel om ze een verweerde look te geven.”
Harm van Overbeek – Abrahams Hoveniers
Onderhoudsvriendelijk
De onderhoudsvriendelijke tuin wordt door de bewoners zelf onderhouden. Eens per week spenderen zij een paar uurtjes met hun handen in de aarde en vegen ze de stoep schoon. De benodigde kennis voor het onderhouden van de beplanting halen zij uit onze website met tuintips.