Tuin ontwerp Diessen Embrechts

Wat is het ideale moment om de tuin aan te planten?

Wij krijgen regelmatig de vraag wanneer het beste moment is om de tuin aan te planten. U wilt uiteraard dat uw gekochte planten, bomen en struiken goed zullen groeien. Veel mensen gaan er automatisch vanuit dat de ideale periode het voorjaar is, maar is dit ook echt zo? In dit blog vertellen we alles wat u moet weten of het aanplantseizoen en welke factoren invloed hebben op het succesvol aanplanten van de tuin.

Verschil tussen verplanten en aanplanten

Om verwarring te voorkomen willen we duidelijk maken dat er een verschil is tussen verplanten en aanplanten. Wanneer we spreken over aanplanten of planten dan bedoelen we dat er een nieuwe plant, boom of struik geplant wordt. Dit kan gedaan worden in pot of uit de volle grond. Als u gaat verplanten dan zet u een plant of struik op een andere plaats. Het komt namelijk nog wel eens voor dat struiken of bomen zoals coniferen te groot worden voor hun standplaats. Het is dan noodzakelijk om ze een beter plekje te geven in de tuin waarin ze volop kunnen bloeien en groeien.

Planten in pot of uit de volle grond?

Als u planten gaat kopen dat heeft u tegenwoordig keuze uit planten in pot of planten uit de volle grond. Planten in pot hebben het voordeel dat ze in een beschermde omgeving kunnen groeien, zonder dat ze last ondervinden van concurrentie of andere invloeden. Een plant in pot heeft zich dus al sterk kunnen ontwikkelen en kan op ieder gewenst moment van het jaar geplant worden, mits het niet vriest of sneeuwt. Hierdoor kunt u de plant op eigen gelegenheid aanplanten waarbij u geen rekening hoeft te houden met de seizoenen. Planten uit de volle grond dienen wel op het juiste moment in het jaar aangeplant te worden.

Het aanplantingsseizoen

Hoewel de meeste tuinliefhebbers pas meestal in het voorjaar jeukende handen krijgen, is het eigenlijk al te laat om nog aan te planten. Veel planten, zoals heesters, bloeien in het voorjaar en tijdens de lente zijn er vaak meerdere droge maanden wat niet bevorderlijk is voor een snelle aangroei. Uiteraard kunt u dit oplossen door de planten voldoende water te geven, maar de natuur doet dit van nature beter. Het is dus niet zo dat planten niet aan zullen groeien, maar er bestaat een reële kans dat de bloeiperiode verloren gaat. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. We adviseren daarom uw tuin aan te planten in het najaar. De grond is dan nog voldoende warm en er valt ook nog genoeg water om de planten te helpen aansterken.

Tips voor het aanplanten van uw tuin? Vraag het ons!

Heeft u vragen over het aanplanten van uw tuin? Of kunt u advies gebruiken? Aarzel niet en neem direct contact met ons op. Abrahams Hoveniers helpt u graag. Als ervaren hovenier kunnen wij de aanleg en aanplanting van uw tuin verzorgen. Wij zorgen ervoor dat uw tuin er te allen tijde mooi en onderhouden uitziet.