Zonlicht schijnt door bomen

Welke bomen in de tuin? Evelien geeft tips

Onze nieuwste medewerker Evelien Romme kunnen we met recht bomengek noemen. Speciaal voor u schreef zij deze blog waarin ze uitlegt welke bomen het beste in welke tuin staan. Evelien: “Vaak zijn mensen angstig om een boom in de tuin te zetten, omdat ze bang zijn dat hij te groot wordt. Er zijn echter heel veel soorten die helemaal niet zo hoog worden.”

De beste bomen voor een kleine stadstuin

Ook als u weinig ruimte heeft, kan een boom uw tuin opfleuren. Neem bijvoorbeeld de meerstammige Clerondendron, vanwege de kenmerkende geur van zijn bloemen beter bekend als de pindakaasboom. Prachtig in een tuin met een paars-wit kleurenpalet. De eerste bloesem is in het begin lichtroze, wordt steeds donkerder en eindigt in donkerpaarse besjes.

Houdt u van dieren in de tuin? Dan is de Sorbes echt wat voor u. De besjes lokken heel wat vogels en andere dieren naar uw tuin. Bovendien kijkt u niet naar een rechte stam met een plukje groen, maar bestaat de boom uit meerdere stammen die in grillige vormen omhoog groeien. De beleving speelt zich daardoor vooral onderin af. Perfect voor een kleine stadstuin.

Welke bomen in de middelgrote tuin staan

Bekommert u zich over het lot van de bij? Neem dan bijvoorbeeld de Tetradium, oftwel de bijenboom. Vorig jaar werd deze uitgeroepen tot inspiratieboom van het jaar. Deze boom wordt een meter of tien hoog en heeft een volle kroon. De mooie trosachtige bloemen en besjes trekken behalve bijen ook vogels en vlinders aan. Hij zorgt dus echt voor leven in de tuin. In het begin lijkt het alsof de boom smal is, maar naarmate de jaren verstrijken wordt deze prachtige boom steeds breder. Daardoor kunt u er optimaal van genieten in een middelgrote tuin.

Reuzen voor in een grote tuin

Als u een grote, parkachtige tuin heeft, kunt u qua bomen helemaal los gaan. De rode beuk is qua vorm en verschijning echt een plaatje om te zien, vooral als deze contrasteert met een groene omgeving. Laat hem groeien en hij haalt wel een meter of vijfentwintig. En je moet er even geduld voor hebben, maar na honderd jaar is deze prachtige boom onderhand even breed als hij hoog is. Saillant detail: de rode beuk was vroeger een echte welvaartsboom. Als de boer zijn boerderij had afbetaald, plantte hij een exemplaar in zijn tuin zodat de hele buurt op de hoogte was van dit heuglijke feit.

Weet u nog steeds niet welke bomen in de tuin te zetten? Abrahams Hoveniers komt u graag adviseren over de mogelijkheden.

Neem contact op