Een plantenwand voor optisch meer ruimte in de tuin

Een kleine tuin vraagt om creatief ruimtegebruik, niet iedereen heeft namelijk plaats voor een boom of zitkuil. Een plantenwand is de ideale oplossing wanneer u meer groen in uw tuin wilt aanbrengen. Zo kunt u eenvoudig een saaie muur veranderen naar een echte blikvanger in de tuin, zonder dat dit ten kosten gaat van de ruimte.

Nooit meer lelijke muren met een plantenwand

Kijkt u tegen een lelijke grote stenen muur aan in uw tuin en heeft u behoefte aan meer groen? Dan is een plantenwand de perfecte oplossing en wordt ook wel eens een verticale tuin genoemd. De planten worden hierbij namelijk niet horizontaal in de grond gepland, maar hangen aan een muur of schutting. Bovendien maakt een subtiel hoogteverschil de tuin net iets spannender.

U kiest zelf wat voor planten u wilt verwerken in uw groene wand. Wilt u een verticale moestuin aan de muur, zodat u altijd de juiste kruiden bij de hand heeft? Dat is zeker mogelijk. Met een eigen moestuin aan de muur kun je gemakkelijk verschillende soorten groenten, fruit of andere kruiden kweken.

Een moestuin aan de muur

Met een verticale tuin heb je altijd de juiste producten bij de hand tijdens het koken. Ook zonder dat je een grote tuin hiervoor hoeft te hebben. Met een moestuin verticaal is dit namelijk ook mogelijk met een kleine tuin of balkon.

Met een verticale kruidentuin heb je altijd de juiste producten bij de hand tijdens het koken, zonder dat je hier een grote tuin voor hoeft te hebben. Op deze manier kun je ook op het balkon of met een kleine tuin in de stad een moestuin aanleggen.

Ook is een verticale tuin maken en het oogsten hiervan erg makkelijk. Omdat de verticale tuin langs de muur hangt, kan je eenvoudig bij elke afzonderlijke plant. U kunt namelijk bij alle planten, vanaf één plek. Zo kunt u, ook met weinig ruimte, alsnog veel planten kwijt met een plantenmuur buiten. Van eetbare planten, tot aan sierplanten: alles is mogelijk.

Voordelen van een plantenwand

Er zijn verschillende voordelen van een plantenwand, behalve dat het natuurlijk een lust voor het oog is en je je eigen moestuin aan de muur kan maken. Het is ook nog eens zeer goed voor het milieu. Wij hebben nog enkele andere voordelen voor u op een rij gezet:

Minder warmteverlies
Een plantenwand geeft uw tuin onmiddellijk een spectaculaire look. Toch heeft een verticale tuin nog vele andere voordelen. Een plantenwand op de buitenmuur van uw huis zorgt voor maar liefst een kwart minder warmteverlies. Groene wanden en gevels bieden zo een oplossing voor hitte en kou. Het weerkaatst en absorbeert namelijk het zonlicht en de warmte en in koudere periodes zorgt het juist dat de warmte beter wordt vastgehouden.

Het afvoeren van regenwater
Stadstuinen bestaan vaak enkel uit stenen, waardoor het regenwater niet goed afgevoerd wordt. Op deze manier raken veel rioleringssystemen overbelast. Met een plantenmuur buiten tegen de woning, wordt een deel van dit regenwater opgevangen.

Het bevorderen van diversiteit
In en om een verticale tuin is een toename te zien van vogels en insecten, zoals vlinders en bijen. Zeker in stedelijke gebieden bevorderen de verschillende soorten planten aan de muur de biodiversiteit.

Het absorberen van Co2
Een verticale plantenmuur kan helpen in de strijd tegen het terugdringen van de hoeveelheid CO2 atmosfeer en draagt hiervoor bij aan een beter klimaat. Bovendien zuivert het de lucht, waardoor de lucht als frisser wordt ervaren.

Het reduceren van geluidsoverlast
Een groene wand werkt als een geluidsbarrière op uw pand. Het zorgt hiervoor voor meer omgevingsrust, zowel binnen als buiten. Het absorbeert geluid van buiten, wat zorgt voor meer rust en fungeert als geluidsbarrière. Daarnaast zijn er ook speciale plantsoorten die gericht zijn op geluidsdemping.

Wel de lusten, niet de lasten

Om verticaal te tuinieren hoeft u echt geen groene vingers te hebben. Ook hoeft u zelfs niet met een gieter aan de slag te gaan. Onze groene gevels zijn vrijwel onderhoudsvrij en geschikt voor iedere ruimte.

Het waterintegratiesysteem is volledig zelfvoorzienend en zorgt ervoor dat uw planten genoeg voeding en regelmatig water krijgen. Zo kunt u optimaal genieten van bloeiende flora en fauna tegen uw gezel.

Optimaal genieten van bloeiende flora en fauna tegen uw gevel? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor een plantenmuur te bespreken.


Interesse?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor uw nieuwe plantenmuur te bespreken. Wij staan u graag te woord.telefoon: 013 505 2489
e-mail: info@janabrahams.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief met oneindig veel tuininspiratie!