Sedum daken

Een sedumdak is de meest voorkomende vorm van groendak. Sedum is een vetplant die zeer goed omgaat met extreme en wisselende omstandigheden. Doordat deze plantsoort water vasthoudt, blijft uw dak het hele jaar door mooi groen, zelfs in langere perioden van droogte. Abrahams Hoveniers is uw specialist op het gebied van sedum daken. We adviseren over de beste oplossing voor uw dak en leveren en installeren de sedumlaag over uw huidige dakbedekking. Kom meer te weten over de voordelen en eigenschappen van sedum daken op deze pagina.

“Een sedumdak kan op platte en licht hellende daken”

Sedum daken van Abrahams Hoveniers

Wij leggen duurzame sedum daken bovenop bestaande dakbedekking. Dit heeft vele voordelen. Het zuivert de lucht van fijnstof en vervelende pollen en draagt zo positief bij aan uw gezondheid. De gevarieerde dakbedekking vergroot de biodiversiteit en biedt onderdak aan vele insectensoorten. Een probleem waar veel Nederlanders mee kampen zijn de overbelaste rioleringen. Na een plensbui staat de hele straat blank. Een groendak voorkomt dit, want het vangt enorm veel regenwater op. Natte voeten zijn er dus niet meer bij.

De voordelen van sedum daken

Veel steden kampen met een gebrek aan begroeiing door extreem dichte bebouwing. Sedum daken zijn een goede oplossing voor iedereen die behoefte heeft aan meer groen in zijn omgeving. De groendaken kunnen aangebracht worden op zowel platte als hellende daken. Er zijn verschillende soorten vegetatiedaken mogelijk. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een sedumdak met vetplanten of een heuse dakmoestuin. Op stevige daken is het zelfs mogelijk om een daktuin met struiken en bomen aan te leggen die niet onder doet voor een normale tuin.

Besparen met sedum daken

Sedum daken fungeren zowel in de zomer als in de winter als uitstekende isolatie voor uw huis. Hiermee bespaart u geld, omdat u minder snel te airco aanzet of de verwarming opstookt. Die isolerende werking zorgt ook voor eersteklas geluidsdemping. Bovendien verhoogt het de levensduur van uw dak doordat de groenlaag uw dakbedekking beschermt tegen alle weersinvloeden. Enkele gemeentes in Nederland verlenen subsidie voor een vegetatiedak. Bij de Gemeente Tilburg bespaart u zelfs tot 50 procent op de materiaalkosten.

Welke kosten kan ik verwachten?

De kosten van een sedumdak hangen uiteraard af van uw wensen, maar houd tussen de 70 en 80 euro per vierkante meter aan als richtprijs. Dat is inclusief installatie, vanaf 20 vierkante meter. Het kostenplaatje varieert afhankelijk van uw wensen, afmetingen en de moeilijkheidsgraad van het leggen. Als u een groot dak hebt (vanaf 100 vierkante meter) dat goed bereikbaar is, zal de prijs bijvoorbeeld lager uitvallen. Als het dak op leeftijd is, is het daarnaast raadzaam om op voorhand de dakbedekking te laten inspecteren door een installatiebedrijf. Abrahams Hoveniers komt graag vrijblijvend langs om de mogelijkheden van uw dak te verkennen.

Lichtgewicht groendak

Welk type groendak geschikt is voor uw dak hangt af van verschillende factoren. Voor platte daken met een hellingshoek van 0 tot 15 graden gebruiken wij lichtgewicht sedum daken. Het verzadigd gewicht van dit pakket komt uit tussen de 45 en 55 kilo per vierkante meter.

Zwaargewicht sedumdak

Als u een groendak wilt gebruiken als waterberging, heeft u een zwaarder pakket nodig. Reken op 80 tot 85 kilo verzadigd gewicht per vierkante meter. Een zwaargewicht sedumdak kan niet op elk dak. Bij twijfel vragen wij dit aan de hand van een bouwtekening na bij een constructeur.


Interesse?

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw tuin?
Neem dan nu contact op met ons, wij staan u graag te woord.

telefoon: 013 505 2489
e-mail: info@janabrahams.nl

veelgstelde vragen

Wanneer is de beste periode om een sedumdak aan te laten leggen?

Staat u op het punt om een sedumdak aan te laten leggen, maar twijfelt u over de tijd van het jaar? In veel gevallen heeft een sedumdak even de tijd nodig om tot groei te komen. Wij raden u af om sedum aan te leggen op het moment als het vriest. Hierdoor gaat het groen namelijk kapot en dat komt het eindresultaat niet ten goede.

Welke daktypen zijn geschikt voor een sedumdak?

Sedum is helaas niet op ieder daktype aan te leggen. De daktypen die wel geschikt zijn voor een sedumdak zijn: – Platte daken met een EPDM of bitumen bedekking; – Schuine daken met een EPDM of bitumen bedekking. De hellingshoek mag hierbij maximaal 45 graden zijn; – Betondaken.

Overige daktypen zijn vaak helaas niet geschikt.

Krijg ik subsidie voor de aanleg van een sedumdak?

Bij een aantal gemeentes en waterschappen is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor een sedumdak. De gemeentes juichen de het aanleggen van sedumdaken zeker toe. Voor een compleet overzicht met de deelnemende gemeentes kunt u de volgende pagina bezoeken: Groenesubsidiewijzer.nl