Zonlicht schijnt door bomen

Wanneer u bomen moet planten

Nu de zomer op zijn retour is, maar de bomen nog vol blad staan is het ideale moment aangebroken om te gaan ‘boomshoppen’. Het najaar – wanneer de grond nog warm is – is namelijk de beste periode om bomen te planten. Het plantseizoen start zodra de bomen hun bladeren laten vallen. Snel op pad om een mooi exemplaar uit te kiezen, dus!

Waarom het najaar de beste tijd is

Hoewel velen denken dat het voorjaar de beste tijd is om bomen te planten, heeft planten in het najaar meer voordelen. Na plaatsing is het belangrijk dat de boom genoeg water krijgt. Laat de herfst nou bekend staan als regenseizoen, zo hoeft u in principe niet met de tuinslang in de weer. Bij aanplant éénmalig inwateren van de kluit is voldoende. Wanneer u bomen in het najaar laat planten, geniet u komend jaar bovendien direct van een mooi groen bladerdak.

Wanneer we geen bomen planten

Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze najaarsregel. Om teleurstelling te voorkomen, plant Abrahams Hoveniers bijvoorbeeld geen bomen wanneer de grond zwaar bevroren is of er sneeuw ligt. Het voordeel van een hogere bodemtemperatuur is namelijk dat de wortels nog actief zijn en ze daardoor meteen de tijd hebben om zich goed vast te zetten. Zodra de bodem te koud wordt, gaan ze in rust.

Hoge bomen vangen veel… regen

Bomen planten is een vak apart dat niet iedereen beheerst. Een boom moet bijvoorbeeld niet te laag in de grond wordt geplaatst. Dit om zuurstofgebrek en daarmee wortelrot en afsterving te voorkomen. Te hoog planten is echter ook niet de bedoeling, want dan loopt de boom weer risico om uit te drogen. Onze bomenexperts weten gelukkig precies hoe uw boom op de juiste manier geplaatst wordt.

Wacht niet tot de winter met het uitzoeken van een nieuwe boom voor uw tuin, maar trek er nu al op uit. Wij geven u graag advies op maat over de beste keuze voor uw tuin.
Neem contact op