Achtertuin winter tafel

Tuintips januari: Maak de tuin voorjaarsklaar

Buiten is het koud en guur en de tuin ziet er levenloos uit. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is de maand januari is een uitstekend moment om jouw tuin klaar te maken voor het nieuwe jaar. Fleur de tuin bijvoorbeeld op met wat kleurrijke winterviooltjes. 

Loop niet over het gazon

Hoewel we bij deze winterse temperaturen direct aan sneeuwpoppen denken, kun je het gazon maar beter met rust laten. Als het vriest kan het gras namelijk behoorlijk beschadigd raken als je eroverheen loopt. Daarnaast is de gevallen sneeuw prima isolatie voor de beplanting, zonder ze te verstikken.

Bescherm wintergevoelige beplanting

Als het niet vriest, kun je gewoon nieuwe planten en bomen blijven planten. Bekijk voor het planten van bomen uit welke richting de wind komt. Zet hier een boompaal neer om de boom te verstevigen. Als de tuin wat kaal oogt, kun je deze bijvoorbeeld opfleuren met een bonte verzameling viooltjes of winterheide voor in de border of plantenbakken. Houd er wel rekening mee dat een plotselinge vorst alle vers geplante begroeiing alsnog kan verwoesten. Wintergevoelige beplanting kun je daarom beter afdekken.

Schakel ons in voor jouw tuinonderhoud

Heb je zelf geen tijd of om jouw tuin bij te houden? Wij nemen hem graag onder handen, zodat je alleen nog hoeft te genieten van de tuin. Bekijk op deze pagina welk tuinonderhoud wij allemaal voor je kunnen uitvoeren.