Primula

Tuintips februari: snoei nu de heesters

De dagen zijn al wat minder grauw, de temperatuur begint voorzichtig wat te stijgen en het blijft bovendien langer licht. Soms kan de maand februari al voorzichtig als lente aanvoelen, maar vergist u zich niet: vrieskou komt plotseling venijnig uit de hoek.

Zaai kale plekken in

Over het algemeen is het gazon nog steeds in rust in februari. Tijdens de vrieskou kunt u het dan ook maar beter met rust laten om niets te beschadigen. Als het niet vriest en het waterige zonnetje zich laat zien, kunt u beginnen met het inzaaien van kale plekken in het gazon. Strooi daarnaast kalk over het gras om mosvorming te voorkomen.

Breng kleur in de tuin

Hoewel het misschien lijkt alsof de tuin nog in slaap is, komt de beplanting stiekem weer helemaal tot leven. De sapstromen komen op gang en er vormen zich weer knoppen aan de planten en bomen. Kunt u niet wachten tot de tuin wat meer leven toont? Zet dan een mooie bak met bloeiende primula’s en violen op tafel. Zo creëer je meteen een mooi kleurenpalet.

Verpot de kuipplanten

Als u kuipplanten wilt verpotten dan is februari daar de juiste maand voor. U kunt hier het beste potgrond met klei voor gebruiken, want door de klei wordt het water beter vastgehouden. Heb je planten of bomen als citrusbomen die te groot worden voor hun pot? Als het niet vriest kun je deze alvast in de grond zetten. Het duurt nu toch niet meer lang voordat de temperatuur stijgt. Let er wel op dat u niet vergeet om de planten water te geven tijdens drogere perioden.

Laat de vijver met rust

De vijvertips voor deze maand verschillen niet veel van die van januari. Het beste kunt u de poel gewoon met rust laten. Gaat het onverwachts vriezen? Zorg dan wel dat er een open wak blijft. Als u te laat bent en de vijver is al dichtgevroren, kunt u het ijs beter niet open hakken. De kans is groot dat de vissen deze schokken niet overleven.

De ideale maand om te snoeien

Februari is geen maand om stil te zitten, want er valt genoeg te doen in de tuin. Sterker nog, dit is de laatste maand dat je heesters en andere struiken kunt snoeien. Als u dit later doet, zijn ze in de zomer niet op hun mooist. Ga dus snel aan de slag met de snoeischaar. Daarnaast kunt u ook al uw fruitbomen onder handen nemen. Zorg dat hierbij dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt. Ook winterse bomen als coniferen kun je onder handen nemen. Hierbij moet u erop letten dat u ze niet te diep terug knipt, alleen de taxus is hier tegen bestand.

Laat het tuinonderhoud aan ons over

Heeft u geen groene vingers of geen tijd om met de snoeischaar aan de slag te gaan? Wij nemen het werk met plezier uit handen. Schakel ons in voor alle soorten tuinonderhoud. Zo weet u zeker dat uw tuin er op en top bij ligt.