De Leyhoeve - Voorkant

Abrahams Hoveniers en architecten: een goede samenwerking

Al twintig jaar lang kennen tuinarchitect Maarten Grasveld en hovenier Jan Abrahams elkaar. Wanneer Grasveld een opdracht heeft in het zuiden van het land, is Abrahams Hoveniers een van de eerste waar hij aan denkt. Beide partijen voerden al meerdere projecten met elkaar uit, waaronder de prachtige tuin in de Leyhoeve in Tilburg. Grasveld bedenkt, Abrahams voert uit. Een wisselwerking waarin ze elkaar aanvullen, en nog altijd van elkaar leren.

De Leyhoeve in Tilburg

Het is inmiddels een prachtplaatje geworden: de Leyhoeve in Tilburg. Maarten Grasveld en Abrahams Hoveniers zijn samen verantwoordelijk voor het buitenterrein.. Het ontwerp dat er in eerste instantie al lag, sloot volgens beide partijen niet aan op de behoeften van de bewoners van de Leyhoeve. Grasveld Tuin- en Landschapsarchitecten nam de doelgroep onder de loep en schetste een nieuw ontwerp. Aan Abrahams Hoveniers om dat plan om te zetten in de praktijk.

Een doordachte tuin voor oud én jong

“De oudere bewoners moeten in beweging komen. De meeste van hen hebben een heel leven lang een eigen tuin gehad en wonen nu in een appartement. Wij leverden samen met Abrahams Hoveniers een tuin op waar ze hun kinderen en kleinkinderen kunnen ontvangen, medebewoners ontmoeten, sporten, een spel spelen of rustig een boekje lezen”, legt Grasveld uit.

“De tuin in de Leyhoeve nodigt de bewoners uit om naar buiten te gaan in plaats van binnen te blijven zitten” – Tuinarchitect Maarten Grasveld

Hoveniers die de tuinarchitect versterken

Vanwege de langdurige samenwerking weten beide partijen precies wat ze aan elkaar hebben. Grasveld: “Ik hoef alleen maar te vertellen wat ik wil en Abrahams Hoveniers denkt meteen in oplossingen. Daarnaast komen ze zelf ook met schitterende ideeën, waardoor elk ontwerp nog beter wordt. Willen wij bijvoorbeeld een bepaald soort boom, dan is het sparren met Abrahams Hoveniers of de bodem wel geschikt is heel plezierig. Hetzelfde geldt voor constructies. Ze denken mee wat een bepaalde klimbeplanting nodig heeft in een overspanning. Deze praktijkervaring verhoogt de kwaliteit nog nét wat meer.”

Ruimte voor groei

De samenwerking tussen deze landschapsarchitect en de hoveniers typeert zich door een goede verstandhouding. Abrahams Hoveniers houdt bij elk ontwerp rekening met het onderhoud en het beheer. Een goed plan voor een tuin moet namelijk tijdloos zijn en vele decennia mee kunnen. De tuin moet zich kunnen ontwikkelen. Beide partijen zetten hun expertise in zodat de juiste plantensoorten op de juiste plek komen. Zo krijgt elke boom de ruimte om te groeien en optimaal tot volwassendom te komen.

Altijd flexibiliteit

Maarten Grasveld en Abrahams Hoveniers werkten ook samen aan een particuliere tuin in Heusden en verzorgden de beplanting in een tuin in Eindhoven. De tuin in Heusden dient als een verlengstuk van de aanwezige galerie. Midden in het project werd bedacht dat er een zwembad geplaatst moest worden, dat onder meer dient als kunstobject. Grasveld: “Dat vergde veel flexibiliteit van Abrahams Hoveniers, wat ze goed oppakte. De tuin is inmiddels een multifunctionele plek, waar de bewoners en bezoekers kunnen genieten van natuur én kunst.”

Zoekt u een tuinarchitect en een uitvoerder die elkaar naadloos aanvullen, waardoor uw tuin nog beter aansluit op uw wensen? Neem dan contact op met onze hoveniers.