bij in een bloem

Deze nuttige insecten en dieren helpen u een handje in de tuin

Met name in de lente en in de zomer krioelt het van de beestjes en insecten. Hoewel veel insecten niet welkom zijn en niet zo’n goede naam hebben, zitten er ook veel nuttige beestjes tussen die de natuur helpen gezond te blijven. Denk bijvoorbeeld aan bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Benieuwd welke insecten en dieren u nog meer een handje helpen in de tuin en hoe u de beestjes kunt aantrekken? U leest het in dit blog!

De bij

Ongetwijfeld dat u wel eens een bij voorbij hebt zien vliegen die vervolgens landt in een bloem. Bijen zoals honingbijen, aardbijen, wilde bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk voor het bestuiven van bloemen en planten. Van dit groepje is de honingbij de allerbelangrijkste. Insectenbestuiving heeft een positieve invloed op de opbrengst, en heeft een grotere oogst tot gevolg. Dit zorgt voor beter volgroeide vruchten, wat ontzettend belangrijk is.

Gaasvliegen

Naast bijen komen gaasvliegen ook handig van pas. Deze kleine, groene vliegjes leggen larven die bladluis, bladvlooien, schildluizen en rode spinnen eten. Om een indruk te krijgen van hun bijdrage: in 2 tot 3 weken eet één larve 500 bladluizen. U kunt zich nu wel voorstellen wat voor impact het heeft wanneer duizenden larven van gaasvliegen zich voeden aan dergelijke planten.

Vlinders

Net zoals bijen bestuiven vlinders de bloemen in uw tuin. Daarnaast geven vlinders nog iets anders unieks aan. Zo kunt u aan de hand van de hoeveelheid vlinders bepalen wat de toestand van uw stukje tuin is. Veel of weinig vlinders geven aan dat het goed of slecht gaat met de natuur. Uiteraard dienen vlinders ook als voedsel voor andere dieren zoals vogels.

Galmuggen

Muggen zijn in het algemeen niet door mensen gewenst door hun zoemende geluid en zoektocht naar bloed, waardoor jeuk en rode bultjes ontstaan. Toch is er een specifiek soort mug die voornamelijk planten eet en niet op zoek is naar uw bloed: galmuggen. Naast planten eten sommige galmuggen ook schimmels en andere insecten. Denk hierbij aan schildluizen, witte vliegen en spintmijten. Prettig dat de natuur u een handje helpt.

Uiteraard zijn er nog veel meer insecten en dieren die het onderhoud aan uw tuin een stuk eenvoudiger maken. Benieuwd hoe u ze naar uw tuin lokt? Lees dan hieronder verder.

Insecten en beestjes aantrekken doet u zo!

U kunt op diverse manieren de insecten en beestjes aantrekken. De meest voorkomende en praktische voorzieningen die die u kunt treffen beschrijven we hier.

Bloemenweide

Indien u nog een mooi open stukje in de tuin heeft staan die nog wel wat kleur kan gebruiken dan kunt u overwegen om een bloemenweide te planten. Diertjes zoals bijen en vlinders komen op deze bloemen af om nectar op te nemen en bestuiven zo uw bloemen en planten.

Steen of hout

Mocht het niet mogelijk zijn om een bloemenweide aan te leggen dan kunt u ook kiezen om steen of hout in de border te plaatsen, zodat beestjes hier zich kunnen verschuilen. Zo eenvoudig kan het zijn

Een insectenhotel

Daarnaast kunt u ook een insectenhotel neerzetten. Dit is een kant-en-klare constructie die onderdak biedt aan diverse insecten en dieren. U kunt deze zelf maken, maar ook online kopen of in een tuincentrum aanschaffen.

Abrahams Hoveniers: uw specialist in beplanting

Beplanting is dus een belangrijk onderdeel van uw tuin wanneer u nuttige insecten en dieren wilt lokken. Abrahams Hoveniers heeft als hovenier veel ervaring in het beplanten van tuinen en houdt rekening met uw wensen. Wij kunnen precies uitzoeken welke planten, bloemen en bomen er nodig zijn om de gewenste nuttige dieren aan te trekken. Samen gaan we in gesprek om tot een passende oplossing te komen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in en vertel ons uw wensen!