Boomstammen

MagicWood plant voor iedere gekapte boom er eentje terug

Tuinmeubels, schuttingen, vlonders of tuinkasten: hout geeft uw tuin een mooie, natuurlijke uitstraling. Maar dat mag nooit ten koste gaan van het klimaat. Daarom werken wij samen met milieubewuste houtleveranciers, zoals MagicWood. Zij zorgen dat er voor iedere gekapte boom minstens eentje terugkomt.

MagicWood roept het klimaatprobleem een halt toe

Bomen kappen en toch bijdragen aan een beter milieu? MagicWood bewijst dat het kan. Zij maken slim gebruik van de kracht van bomen: zij nemen CO2 op en zetten dit om in zuurstof. Door meer bomen terug te planten dan er gekapt worden, bestrijdt de houtverwerker daarmee de opwarming van de aarde. Eigenaar Antoine Bouwman: “Wij garanderen dat iedere houtbestelling 100 procent CO2-neutraal is.”

Nieuw terras, nieuwe bomen terug

MagicWood houdt bij hoeveel CO2 vrijkomt voor de bouw van jouw nieuwe terras, van kap tot montage. “Wij laten daarna de juiste hoeveelheid bomen terug planten om de CO2-waarde te compenseren. Maar we gaan nog verder. Het klimaatprobleem lost zich mede pas op als er miljarden bomen bijkomen. We zetten ons daarom in voor een groenere wereld en planten juist bomen in gebieden zoals de tropen waar veel ontbossing is.”

Tropisch hout is meestal niet duurzaam

Het is inmiddels een bekend gegeven dat oerwouden in een rap tempo verdwijnen. Tegelijkertijd is tropisch hardhout nog steeds ongekend populair. Harm van Overbeek, ontwerper bij Abrahams Hoveniers, legt uit: “Het gaat veel langer mee dan zacht hout, splintert amper, scheurt niet snel en kan aanraking met vocht prima hebben. Dit hout is met goed onderhoud pas over tientallen jaren aan vervanging toe en dus een duurzame keuze. Maar dan moet er wel sprake zijn van verantwoorde houtkap. Als oplossing vonden wij MagicWood.”

Alternatieven voor tropisch hardhout

Antoine voegt toe: “Hout is de meest milieuvriendelijke bouwstof die er bestaat. En er zijn alternatieven voor tropisch hardhout die net zo stevig zijn. Maar er zijn talloze verwerkingsprocessen nodig om dat resultaat te krijgen. En daarmee stoot je weer ontzettend veel CO2 uit. Bovendien nemen bomen in warme gebieden als de Amazone het hele jaar CO2 op. In Europa is dit alleen in het najaar als de bladeren weer aangroeien. Het klimaat profiteert daarom het meeste als we investeren in het bijplanten van bomen in een tropisch klimaat zoals Bolivia.”  

MagicWood verhandelt alleen hout uit duurzaam beheerde bossen. Zij kappen niet hele bosgebieden weg, maar doen dit selectief zodat er niet meer hout gekapt wordt dan er gegroeid is. Daarna laten ze het gebied minstens vijfentwintig jaar met rust. Zo neemt de natuur het weer over.

Creëren van goede leefomstandigheden

MagicWood besteedt niet alleen aandacht aan een gezonder klimaat. Ook eerlijke arbeidsomstandigheden vindt de houtleverancier belangrijk. “De lokale bevolking die ons hout kapt, verdient een goede boterham. Veilige werkkleding en goede arbeidsvoorwaarden horen daar ook bij. Daarnaast krijgen de kinderen opleidingen en wordt er huisvesting geregeld.”

Red de tropische regenwouden. MagicWood vraagt bij iedere houtbestelling om een vrijwillige donatie. Met dit geld planten zij via een stichting nog meer bomen terug.