Slak

Tips van Abrahams Hoveniers voor biologische bestrijding

Uw bloemen en planten staan prachtig in bloei, maar na enige tijd verschijnen er vlekken op de bladeren en zijn delen van planten volledig aangevreten. De oorzaak: ongewenste bezoekers in uw tuin. Het is zaak deze dieren zo snel mogelijk uit uw tuin te verwijderen. Het liefst op een manier die niet schadelijk is voor u en de natuur. Abrahams Hoveniers weet raad en geeft tips voor de biologische bestrijding van slakken, rupsen, luizen en mollen.

Milieu- en diervriendelijke tips

Ook rupsen, bladluizen en mollen zijn indringers die graag een bezoek brengen aan uw tuin. Door jarenlange ervaring kennen onze hoveniers inmiddels enkele handige trucs waarmee u biologisch en diervriendelijk deze dieren uit uw tuin zet en weghoudt.

Bladluizen

Een bladluis die op het moment sterk aanwezig is in de tuin, is de woldopluis. Deze neemt graag zijn intrek in hortensia’s. Maar ook de reguliere luis huist nog altijd graag op de bladeren van uw planten. (Blad)luizen zuigen de bouwstoffen uit de plant, waardoor deze minder hard groeit, uitdroogt of zelfs sterft. De larven van lieveheersbeestjes en gaasvliegen zien luizen gelukkig als een feestmaal. Zet ze in de tuin uit om bladluis te bestrijden. Bestel de larven van lieveheersbeestjes bij ons om het bereidingsproces van de bladluis te versnellen.

Neem contact op met Abrahams Hoveniers om deze dieren op de juiste manier uit uw tuin te weren. Maak een foto of kom langs met een deel van de plant en wij zoeken direct de juiste oplossing.

Rupsen

Om het aantal rupsen in uw tuin flink terug te dringen, kunt u een gunstige biotoop creëren voor kleine vogels zoals de (kool)mees en kwikstaartjes. Plaats vogelhuisjes zodat de vogels genoeg nestgelegenheden hebben of lok ze met een voederbak. Doordat deze vogels veel rupsen vangen, creëren zij een biologisch evenwicht in de tuin. Als dat u niet snel genoeg gaat, kunt u rupsen zelf wegknippen met een snoeischaar of wegvangen met hand.

Niet schadelijk voor uw tuin, maar wel heel vervelend: muggen. Deze stekende insecten zijn verzot op stilstaand water. Zorg dus dat u lege potten en emmers omkeert nadat het heeft geregend en u hebt een stuk minder last van muggen.

Biologische bestrijding van slakken en mollen

Niets is vervelender dan een grote molshoop middenin uw strakke gazon. Koop daarom vangkooitjes, waarmee u de dieren op een diervriendelijke manier vangt en daarna gemakkelijk uitzet. Ook de slak maakt gaten in uw groen. Gelukkig is er een manier om slakken biologisch te bestrijden. U vangt ze door een hoge pot met een laagje bier in uw tuin te zetten. Graaf de pot een klein beetje in en de slakken komen direct af op het gist. Wanneer ze in de pot zitten, kunnen ze er niet meer uit en kunt u ze gemakkelijk ergens anders weer vrijlaten.