Tuinaanleg breda tuinslang

Wanneer een tuin water geven?

Om zo lang mogelijk te genieten van een kleurrijke tuin is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt en daarbij dus voldoende water geeft. Maar met zoveel verschillende plant- en boomsoorten kan het wellicht lastig zijn voor u om het perfecte moment te vinden om uw tuin water te geven. In dit blog vertellen we hoe vaak en wanneer u uw tuin het beste water kunt geven, zodat u nog jarenlang plezier heeft van een mooie tuin. We maken onderscheid tussen planten in de volle grond en planten in pot.

Planten in de volle grond water geven

Planten en bomen in de volle grond hebben voornamelijk extra water nodig tijdens langdurig aanhoudende droogte in de lente en zomer. In Nederland valt gedurende het jaar voldoende regen om de planten en bomen te voorzien van water. Veel extra water geven is daarom niet nodig, tenzij het voor een langere periode warm en droog blijft. In deze periodes heeft de tuin het soms zwaar te verduren en kan daarom wat meer liefde gebruiken.

Om erachter te komen wanneer het tijd is om uw planten en bomen in de volle grond water te geven, is het raadzaam om het weer in de gaten te houden. Daarnaast kunt u ook aan de planten zien of water geven of sproeien nodig is. De bladeren kunnen gaan hangen of beginnen te verkleuren. Het ideale moment om uw planten en bomen water te geven is vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Hierdoor krijgt de zon geen kans om het water te laten inbranden op de bladeren. Bovendien geeft u uw tuin hierdoor de tijd om het water rustig op te nemen, want door de zon verdampt het water snel. Hierbij geldt dat het beter is om één of twee keer per week flink te sproeien dan iedere avond een beetje. U geeft planten in de volle grond water met een sproeier, maar u kunt ook een beregeningssysteem aanleggen. Zo hebt u bijna nergens omkijken meer naar. Er wordt dan op cruciale momenten water gegeven aan uw planten.

Planten in de volle grond water geven

Planten in pot water geven

In het algemeen vragen planten en bomen in pot meer water dan hun soortgenoten in de volle grond. Planten in pot zijn vanwege de pot beperkt tot een kleinere hoeveelheid grond. De potten staan natuurlijk boven de grond en door de beperkte aanwezige grond, droogt deze ook sneller op bij warme temperaturen. Het water verdampt sneller.

Het is per plantsoort verschillend hoe regelmatig u water moet geven. Dit heeft te maken met de standplaats, het weer, het seizoen en de grootte van de pot. Ook zult u planten die op een zonnige plek staan frequenter moeten bewateren dan planten die in de schaduw staan. Vanaf het moment dat uw planten en bomen gaan groeien is het aan te raden om ze extra water te geven. In de winter hoeft u vaak wat minder te bewateren, enkel om uitdroging te voorkomen is af en toe water geven noodzakelijk. Sommige wintergroene of groenblijvende planten in pot hebben wel extra water nodig in de winter om te overleven. U kunt uw planten in pot eenvoudig water geven met een gieter, sproeier of druppelslang.

Advies nodig?

Hebt u advies nodig over het bewateren van uw tuin? Of wilt u een beregeningssysteem aanleggen? Neem dan direct contact met ons op. Wij kunnen u voorzien van professioneel advies en helpen u graag bij het creëren van een mooie, en goed onderhouden tuin.